Seniorerne bliver ved

Seniorerne bliver ved

Glem alt om tidlig tilbagetrækning og pensionister, der triller tommelfingre i TV’ets skær. Nutidens ældre ønsker en aktiv alderdom, og giver sig gerne i kast med et nyt arbejde eller som frivillig, når de har sagt farvel til fuldtidsjobbet.

Af Astrid Wierzba

620x620-seniorer-bliver-vedVi kender alle billedet af den golfspillende og rejsende pensionist, solbrændt og i storform, der nyder livet. I modsætning til den melankolske og triste tv-kigger, som har mistet livets egentlige indhold nemlig arbejdet og omgangen med kollegerne. Begge typer eksisterer naturligvis, men der hører meget mere til billedet af den moderne generation 60 plus, og for mange ældre og pensionister ligger både golfspilleren og den passive tv-kigger meget langt fra deres hverdag. Det mener Poul-Erik Tindbæk, der er chefkonsulent i projektet ‘en3karriere’, og som har iagttaget en helt ny tendens i tilbagetrækningskulturen.

– Vi kan se, at stadig flere ældre vælger at vende tilbage til arbejdsmarkedet eller engagerer sig i frivilligt arbejde, når de er gået på pension. Til gengæld vil de selv bestemme hvad, hvornår og hvor meget, de arbejder med, og så skal arbejdet give mening, fortæller Poul-Erik Tindbæk. – De ældre vil utrolig gerne lave noget, hvor de gør en positiv forskel for andre mennesker.

Et paradigmeskift

Tendensen er så tydelig, at Poul-Erik Tindbæk kalder den et paradigmeskifte, der blandt andet hænger sammen med, at der i gennemsnit er et sted mellem femten og tyve år tilbage at leve i, når man runder de 65 år, og kan gå på pension. Det er for mange alt for meget tid at fylde med private fritidsinteresser.

– Det store frikvarter efter jobbet er simpelthen blevet for langt til, at man kun vil holde fri, siger Poul-Erik Tindbæk.

– Mange har en forestilling om, hvor skønt det bliver at holde fri, når de slutter med at arbejde, men det er reelt en utrolig vanskelig livsovergang at skifte fra arbejde til pensionisttilværelsen, og er man sund og rask, som mange af de her ældre er, er det mange timer, der skal slås ihjel med private sysler.

Derfor er Poul Erik Tindbæks kongstanke, at når mennesker går på pension, så skal de bruge de første par år som fjumreår – lige som nogle unge studerende gør – og på den måde finde ud af, hvordan de kan bruge deres erfaringer eller måske finde på noget helt nyt i livet.

Erfaring og faglighed er til gavn for virksomhederne

Det er til gavn ikke bare for de ældre, men også for virksomheder og organisationer, mener Poul-Erik Tindbæk.

– Mange ældre har en enorm stor faglighed og erfaring, som de har samlet op gennem et langt arbejdsliv. Det samme gælder kvaliteter som kvalitetsbevidsthed, loyalitet og ansvarbevidsthed, og så kan de finde ud af at lede sig selv. Hvis ikke seniorerne og samfundet bliver bedre til at udnytte den ressource, så står vi overfor et af de største kompetencespild overhovedet.

NY SENIORPAKKE HJÆLPER VIRKSOMHEDER
MED AT FASTHOLDE ERFARNE SENIORER

Siden juni 2013 har landets arbejdspladser med under 250 ansatte fået mulighed for at søge om en seniorpakke.
Seniorpakken er støtte til arbejdspladsen til at gennemføre et fastlagt forløb på tre til seks måneder, så den kan blive bedre til at fastholde medarbejdere på 55 år og derover.
Seniorpakken bliver udbudt af Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse, som er en del af Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering.

Arbejdspladser kan via Fonden få dækket deres lønudgifter til de timer, der bliver brugt til at gennemføre forløbet, kursusudgifter til seniormedarbejdernes afklaringsforløb og udgifter til konsulentbistand, hvis arbejdspladsen gør brug af det.

Med seniorpakken gennemfører arbejdspladsen et kort forløb, der på forhånd er fastlagt i en drejebog.
Drejebogen beskriver trin-for-trin hele forløbet, der består af en række aktiviteter, hvor lederen og seniormedarbejderne sammen får afdækket behov, muligheder og forventninger til et godt og langt arbejdsliv.

Læs mere om seniorpakken på www.forebyggelsesfonden.dk/seniorpakker

Læs artiklen dok_pdf8903seniorer-bliver-ved-side-16 i Det gode Seniorliv udgivet af Berlingske Media,  hvis formål er at inspirere vore seniorer til et sundt, aktivt og spændende liv her i efteråret.

 

Permanent link til denne artikel: https://www.en3karriere.dk/seniorerne-bliver-ved/