Færre år som pensionist

Pressemeddelelse fra en3karriere Den 23. august 2012

>> Færre år som pensionist – A4-artiklen i dagens presse

To ting bliver tydeligt i Ugebrevet A4’s artikel i dag

  • at der skabes større ulighed med den stigende pensionsalder
  • at forestillinger om otium er dybt traditionelle

Vi bliver mere forskellige med årene – pga. af gener og livsstil og ikke mindst pga. store forskelle i arbejdsbelastning gennem årene.

Hvis man ikke ønsker at øge uligheden med alderen – er svaret at skabe større fleksibilitet i takt med stigende forskellighed , frem for ens vilkår og samme pensionsalder for alle. Dvs.

  •  åbne for tidlig tilbagetrækning – hvor helbred og vilkår spænder ben
  •  åbne for deltidsjob – så man kan få en glidende overgang fremfor ’springet fra klippen’
  •  åbne for at man kan gentænke sin tredje karriere – i overgangen fra midtlivskarrieren
  •  åbne for at man kan genindtræde på arbejdsmarkedet – efter pensionering.

Ønsker man at skabe lige vilkår for forskellige personer – må man behandle dem forskelligt.
Otium er – traditionelt set – noget man kun skal nyde. Ydes og bidrages skal der ikke mere. Man har nærmest ’fortjent’ – at vende tilbage til en ansvarsfri uforpligtende tilværelse ligesom i barndommen.

Det er godt 100 år siden den opfattelse af otium blev udformet. Dengang med en vis mening, da levetiden efter arbejdslivet højst var en håndfuld år. Men det er en opfattelse, der stadig florerer, – hvad der også fremgår af a4-artiklens interview med velfærdsforskere.

Vi lever i en brydningstid, og tiden efter midtlivskarrieren, der i dag nu nærmest er 5-6 håndfulde år, er meget mere mangfoldig og broget – end den traditionelle forestilling. Med den længere levealder – som af forskere kaldes ’restlevetiden’(?) – er der et stigende antal der går efter mening og indhold og efter muligheder for fortsat at bidrage og være en del af fællesskabet – frem for at blive henvist til en passiv tilskuerrolle på sidelinien.

Det oplever vi dagligt i projektet en3karriere. At flere seniorer gentænker deres tredje karriere og søger aktiviteter, der giver fylde og mening og hvor de kan bruge deres kompetencer og gøre en forskel. Nogle i lønnet arbejde og nogle inden for det frivillige arbejde. Men at arbejde – lønnet eller ulønnet – fylder meget i den tredje karriere kan ikke overraske. Det er det, der giver identitet og giver mening og medansvar for fremtiden og for tiden efter ens eget liv.

For yderligere oplysninger:

Senior konsulent, ph.d. Poul-Erik Tindbæk: 29 20 83 49
en3karriere.dk
Kannikegade 18, 8000 Aarhus C.

Permanent link til denne artikel: https://www.en3karriere.dk/faerre-ar-som-pensionist/