Hvad skal man dog stille op?

tema-logo

Poul-Erik Tindbæk rådgiver seniorer om tilværelsen efter de 60

Tekst: Allan Witte – VITAL side 24-25

640x360-poul-erik-lanzarote

Ih, hvor er du heldig – nu skal du bare holde fri og får tid til dine mange interesser – ordne hus – læse bøger – ud at rejse.

Forventningerne er mange – især fra omverdenen – når man forlader arbejdsmarkedet, men virkeligheden er mange gange en anden. Èn, der kan tale med om det, er Poul-Erik Tindbæk.

Han er selv i slutningen af 60’erne og har, efter han forlod sit job i Aarhus Kommune, skabt sig en ny karriere, som går ud på at hjælpe andre med at forberede sig til den 3. alder.

”Hverdagen ser for mange helt anderledes ud end det, de havde forventet. Jeg sammenligner tit den første periode efter man har forladt arbejdsmarkedet med en forelskelsesperiode, men efter et halvt år ser virkeligheden anderledes ud”, konstaterer Poul-Erik Tindbæk på baggrund af mange års erfaring i rådgivning af seniorer, der forlader arbejdsmarkedet.

 640x320-citat-01Mister fællesskabet

”Nu er du ladt alene og skal selv stykke hverdagen sammen. Hvad så? Småreperationerne på huset er ordnet, den planlagte rejse er overstået, børnebørnene klarer sig, og for mange er det også en udfordring at skulle være sammen med sin partner måske 80 % af tiden. Hvad skal man dog stille op?

Rigtig mange har ikke forberedt sig på, hvor svært det er at undvære dagligdagen på arbejdsmarkedet. Ud over det sociale samvær med kollegerne, har vi mange gange været med til at bygge noget op sammen – haft sejre og skuffelser sammen. Det er for mange et stort tab at miste det fællesskab det giver”, konstaterer Poul-Erik Tindbæk, der ser frivilligt arbejde som én af mulighederne for at komme ud af dødvandet efter at have forladt arbejdsmarkedet.

Han mener, at det er lidt af et paradoks, at politikerne på den ene side vil have os til at blive i længere tid på arbejdsmarkedet, mens arbejdspladserne ikke udviser den samme interesse.

”Der er ganske vist sket en ændring, så vi forlader arbejdsmarkedet senere end tidligere, men hvis vi bliver på arbejdsmarkedet, sker det som regel på den eksisterende arbejdsplads.

Efter 55-års alderen er jobskifte nærmest udelukket, og hvis der er nogen, der er gået på pension eller efterløn, og som gerne vil tilbage, er der næsten kun ufaglærte jobs til rådighed”,

fastslår Poul-Erik Tindbæk, der mener, at arbejdsmarkedet har brug for et spark for at skabe plads til ældre medarbejdere, når både efterløns- og pensionsalderen sættes i vejret. Især fordi undersøgelser viser, at ældre medarbejdere er mere loyale, engagerede og mindre syge end deres yngre kolleger.

640x320-citat-02Masser af kræfter

Han mener også, at det er nødvendigt, at vi ser på aldersbegrebet på en ny måde:

”For 100 år siden fandtes ungdommen ikke. Man gik direkte fra at være barn til at blive voksen. I dag er det sådan, at vi ikke har et begreb for den store gruppe mennesker, der har alderen, hvor de kan forlade arbejdsmarkedet, men stadig er friske og raske og med masser af ressourcer”.

”I dag er vi som 60-årige stadig på toppen af vores ydeevne. I stedet for at det går ned ad bakke, har vi en masse kræfter og ressourcer, der skal bruges. Fortællingen er bare en anden – det handler stadig om, at når vi forlader arbejdsmarkedet, er vi svage og lige straks plejekrævende. Men i virkeligheden har vi 20 – 25 år tilbage, hvor vi har masser af kræfter, som vi skal bruge”, mener Poul-Erik Tindbæk, der ikke er i tvivl om hvilket sted, der er mest oplagt at bruge kræfter og energi på:

”Inden for det frivillige område ligger der en fantastisk verden og venter. Det er ganske vist ulønnet, men det er her, man kan finde den samme situation som på arbejdsmarkedet, hvor man arbejder i et fællesskab og glemmer tid og sted. Mange ser meget snævert på det at arbejde som frivillig, men så skal man bare gå ind på hjemmesiden frivilligjob.dk . Her vil man opdage en hel verden af nye muligheder.

Jeg er sikker på, at langt de fleste vil finde et match, der passer lige til dem”, mener Poul-Erik Tindbæk, der selv har stor glæde af at være frivillig i sit eget lokalområde.

”I Stavtrup er vi nogle stykker, der er blevet ’skoleonkler og skoletanter’ i den lokale skole. Vi kommer hver især en formiddag om ugen og er med i klasserne og hjælper med både det sociale og det faglige. Det er utroligt givende for alle parter, og vi bliver taget imod med åbne arme”, siger Poul- Erik Tindbæk, der opfordrer andre til at gøre lige sådan – tag et kig rundt i lokalsamfundet og se, hvor der er brug for en ekstra hånd.

Gode råd

Poul Erik Tindbæk har en række råd til dem, der står på tærsklen til at forlade arbejdsmarkedet:

  • Vær åben for forandringer
  • drop forestillingen om, at det hele er én lang ferie
  • Indrøm, at du er nervøs
  • Du er ikke den første, der får et chok
  • Forbered dig på, at du mister noget
  • Noget af det kan du undgå ved at gå på deltid eller beskæftige dig med frivilligt arbejde
  • Kig ind i den frivillige verden. Den er stor og mangfoldig og der er en plads til alle

Fakta

10x13_poul-erik-tindbækPoul-Erik Tindbæk

Chefkonsulent, ph.d.

Gennem mange år ansat i Aarhus Kommune, hvor han i de senere år arbejdede med at vejlede seniorer i overgangen til den tredje alder.

I 2014 oprettede han som 68-årig konsulentfirmaet ”en3karriere” som gennem virksomheder og fagforeninger rådgiver om en god seniorkarriere – på eller uden for arbejdsmarkedet.

Forfatter til bogen: En tredje karriere – find din egen vej i den nye livsfase

Permanent link til denne artikel: https://www.en3karriere.dk/hvad-skal-man-dog-stille-op/