Den tredje karriere
P1 Formiddag 31. oktober 2011 kl. 09:09 på P1
Statistikken siger, at der i gennemsnit er et sted mellem femten og tyve år tilbage at leve i, når man runder de 65 år – og kan gå på pension.
Der eksisterer en række stereotyper på mennesker, der trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet på grund af alder. Vi har for eksempel den golfspillende, den rejsende og den livs nydende pensionist, solbrændt og i storform. Hendes modsætning er den melankolske, frustrerede evige tv-kigger, som har mistet livets egentlige indhold nemlig arbejdet og omgangen med kollegerne.
Begge typer eksisterer naturligvis, men der hører meget mere til billedet af generationen 60 plus.
Poul-Erik Tindbæk er projektleder i Århus kommune, og han har iagttaget en helt ny tendens i tilbagetrækningskulturen. Han mener, at der er rigtig mange pensionister, der ikke kan finde sig selv hos hverken golfspillerne eller tv-kiggerne.
De vil stadig gerne gøre en forskel og være en del af samfundet. Men de bestemmer selv hvad, hvornår og hvor meget. Den tredje karriere er lystbetonet og skal give mening. Det kan enten være i form af et fleksibelt lønarbejde eller meningsfyldte fritidsaktiviteter.
Tendensen er så tydelig, at Poul-Erik Tindbæk kalder den et paradigmeskifte.
Tag et par fjumreår
– Mange oplever, at den kronologiske alder for eksempel er 60 år, men alligevel føler man sig frisk og med masser af erfaring og kræfter. Vi har i dag en generation, som er sundere, raskere og mere veludannet end nogensinde før. Hvis man ikke udnytter den ressource, så står vi overfor et af de største kompetence spild overhovedet, siger Poul-Erik Tindbæk.
Hans kongstanke er, at når mennesker går på pension, så skal de bruge de første par år som fjumreår – lige som nogle unge studerende gør – og på den måde finde ud af, hvordan de kan bruge deres erfaringer eller måske finde på noget helt nyt i livet.
Poul-Erik Tindbæk er gæst hos Poul Friis