Fjumreår for seniorer

Fjumreår for seniorer

15. august 2016 – Vital.dk

640x360-fjumreaar

Færdig med arbejdsmarkedet – hvad nu? Seniorstyrke Aarhus er et spritnyt tilbud om inspirationsdage og netværk for nye pensionister.

Pludselig går man ikke længere på arbejde, men har frihed til at gøre, hvad man vil… Men hvad vil man egentlig, når de forskellige roller som aktiv på arbejdsmarkedet, forælder, partner, elsker og så videre bliver reduceret eller i hvert fald forandret? Pludselig er man bedsteforælder og pensionist, men hvor får man et netværk og et fællesskab, når man ikke længere går på arbejde? Og hvordan bruger man tiden meningsfyldt og bevarer livsglæden og livskraften?

Brug for et fjumreår

“Tidligere havde man måske fem år, fra man gik på pension, og så gjaldt det bare om at nyde det! Men i dag har vi rask væk 25, og det er uholdbart for både for den enkelte og for samfundet, at så mange bare går rundt! De færreste lægger en plan for dén fase af livet, men det burde de gøre! I virkeligheden har man brug for et ’fjumreår’ eller to til at finde ud af, hvad der giver mening for én at bruge tiden på,” siger chefkonsulent, ph.d. PoulErik Tindbæk, der til efteråret sparker gang i fjumreårene med en række inspirationsdage.

Hvad kan jeg? Hvad vil jeg?

Poul-Erik Tindbæk har flere års erfaring med vejledning af voksne om den store omstillingsproces fra arbejdslivet til de mange gode år derefter. I 2012 fik hans workshopmodel en pris af EU-Kommissionen for ’social entrepeneurship’, og det er denne model, han arbejder efter på inspirationsdagene, som på initiativ af Frivilligcenter for Seniorer (tidl. Foreningsbutikken) finder sted i KlostergadeCentret i centrum af Aarhus i løbet af september, oktober og november. På inspirationsdagene udveksler deltagerne erfaringer, tanker og spørgsmål, og så er forhåbningen, at inspirationsdagene ender ud i afklaring af muligheder for den enkelte, og i en række netværk, nye initiativer og frivillige indsatser.

Rendte rundt og var lykkelig

Hvorfor inspiration og netværk er en god idé, kan både Preben Arndt og Finn Hagedorn snakke med om. ”Jeg blev sparket ud af arbejdsmarkedet som 62-årig og manglede noget at lave. Jeg tog til senior- messe og faldt over en brochure fra Fribørsen, der formidler frivilligt arbejde. Dem kontaktede jeg, og i dag er jeg selv med til at formidle frivilligt arbejde til andre pensionister her fra Frivilligcenter for Seniorer,” fortæller Preben Arndt, der ligeledes deltager på inspirationsdagene Det samme gør Finn Hagedorn, der supplerer: ”Da jeg gik på pension, flyttede jeg fra Nordjylland til Aarhus for at være tættere på mine børn. Men jeg havde jo ikke noget netværk her, så jeg var kisteglad, da jeg opdagede Frivilligcenter for Seniorer og Ressourcebanken med alle dens muligheder. Jeg rendte rundt hernede og var lykkelig,” siger han, der har prøvet lidt af hvert som frivillig – fra modtagelse af turister fra de store krydstogtskibe til opstart af et cykelhold for hjertepatienter, som er et projekt, han selv har taget initiativ til. Både de, Poul-Erik Tindbæk og ikke mindst leder af Foreningsbutikken Carsten Borup har høje forventninger til inspirationsdagene. ”I bund og grund handler det om at inspirere til et godt seniorliv til glæde for både samfund og den enkelte, og jeg er sikker på, at vi får skabt nogle gode netværk og nye fællesskaber, venskaber og initiativer,” siger Carsten Borup om inspirationsdage og netværk, der har fået den samlede betegnelse Seniorstyrke Aarhus.

640x180-vital-sommer-logo

Permanent link til denne artikel: https://www.en3karriere.dk/fjumreaar-for-seniorer/