Guide – forlad arbejdsmarkedet !

640x900-bog-forside-webOvergangen fra arbejdsmarked til efterløn eller pension er en radikal livsændring, som man skal overveje nøje.
Sådan lyder rådet fra Poul-Erik Tindbæk, der netop har udgivet en bog om emnet.

Af Mikkel Prytz, b&u@bupl.dk

Fagbladet BUPL bringer artikel om Poul-Erik Tindbæks bog
– læs side 34-37

Skal jeg tage to år mere? Eller fem? Skal jeg søge om nedsat tid eller færre lukkedage?
Hvordan skal jeg få tiden til at gå, hvis jeg stopper på jobbet, og hvem skal jeg tilbringe den med?
Når man nærmer sig tiden for efterløn og pension, dukker mange spørgsmål op. Og det er vigtigt at tænke nøje over dem, hvis tilbagetrækningen skal være så let som mulig.

Det forklarer Poul-Erik Tindbæk, som for nyligt har udgivet bogen ‘En tredje karriere’, der netop handler om et af de store skift i livet: overgangen til pension eller efterløn.
»Nogle forestiller sig, at det er ren lykke og ferie at gå på pension. Men det viser sig ofte, at der er flere problemer i at stoppe på arbejdet, end man har forventet. Derfor får mange et uventet dyk og oplever, at deres forventninger bliver til skuffelse,« siger Poul-Erik Tindbæk.
Når overgangen til den såkaldte tredje karriere bliver en skuffelse for nogle, handler det blandt andet om identitetsfølelse, forklarer han.
»Når man er på arbejdsmarkedet, bidrager man til fællesskabet. Der er en status over at sige, ’jeg er pædagog’, hvilket man ikke får som efterlønner eller pensionist. Det kan godt gå ud over selvfølelsen og selvforståelsen,« siger han.

Vil på efterløn.
Poul-Erik Tindbæk har i de seneste år holdt adskillige workshops for folk, der nærmer sig pensionsalderen. Her har han været i kontakt med et halvt hundrede pædagoger og kender derfor til de overvejelser, medlemmerne af BUPL gør sig forud for, at de forlader arbejdsmarkedet.
»Sammenlignet med andre grupper er der hos pædagogerne en større andel, der vil på efterløn. Der er også flere, der ønsker en glidende overgang med nedsat tid, inden de går på pension,« siger han.
»Pædagogerne fortæller mig, at de godt kan lide deres job, men samtidig føler flere sig slidte, både mentalt og fysisk. Derfor kan efterløn eller kortere arbejdsdage være attraktivt for dem,« tilføjer Poul-Erik Tindbæk.
Og hvordan kommer man så bedst muligt ind i livets tredje karriere? På de følgende sider kan du blandt andet læse Poul-Erik Tindbæks svar på dette spørgsmål.

Permanent link til denne artikel: https://www.en3karriere.dk/guide-forlad-arbejdsmarkedet/